La meva vinculació amb Tàrraco

Tàrraco, la descoberta de l’arqueologia

L’any 1986, quan vaig arribar a Tarragona, una de les coses que més em va impactar va ser el seu passat romà. Tot i que ja coneixia la ciutat, mai no me l’havia mirada amb ulls arqueològics. Va coincidir aquell moment amb una època en què des de les institucions es plantejaven accions per recuperar la monumentalitat de Tàrraco, es lluitava per dur a terme el Pla Pilats, que sobretot es va desenvolupar intensament durant vuit anys, del 1982 al 1990, i que a dia d’avui encara té actuacions pendents.

En aquest context, cal destacar la creació del Taller Escola d’Arqueologia (TED’A) i la participació de l’arquitecte italià Andrea Bruno. Ambdós van donar una embranzida importantíssima a la recuperació de Tàrraco i jo ho vaig seguir molt de prop com a periodista elaborant notícies i reportatges per a diferents mitjans. De la mà de Xavier Dupré, director del TED’A, i del seu entusiasme, vaig donar els primers passos professionals pels continguts arqueològics. L’any 1993 Tarragona va acollir el Congrés Internacional d’Arqueologia Clàssica i va suposar una nova embranzida, fins al punt que va sorgir la idea d’iniciar la cursa per ser Patrimoni Mundial, una fita que s’assoliria l’any 2000.

El 2020 vam celebrar el vintè aniversari de Tàrraco Patrimoni Mundial i vaig tenir la gran sort i el privilegi de coordinar, produir, elaborar, presentar… molts dels continguts que es van impulsar des del Museu d’Història de la ciutat per commemorar aquesta efemèride.

Informacions relacionades

Tàrraco #20PatrimoniMundial

Documental

El meu primer documental com a guionista i a la producció

Estrenem “Tàrraco al món, vint anys de Patrimoni Mundial”

Webinars

Comencem un cicle de xerrades en línia sobre els 20 anys de Tàrraco Patrimoni Mundial

Convençuts cap a la UNESCO:

Atapuerca i Tàrraco, un feliç “doblet”:

Mirant el futur:

Tecnologia i nous perfils professionals:

Web


De la mà de Xavier Dupré, director del TED’A, i del seu entusiasme, vaig donar els primers passos professionals pels continguts arqueològics.