TINEThistòria

10 anys de la primera xarxa ciutadana d’Internet a l’Estat espanyol.

L’obra recull la trajectòria de la Xarxa Ciutadana de les comarques de Tarragona, TINET, des del seu naixement fins a l’actualitat, amb els testimonis dels protagonistes directes d’allò que va començar com una iniciativa pionera i arriscada i que, amb el temps, s’ha convertit en una realitat consolidada i reconeguda.

Al llarg de 214 pàgines es narra com va sorgir TINET, quan Internet era pràcticament desconegut pel gran públic i, fer-lo arribar a tots els ciutadans, un somni agosarat que finalment es va fer realitat. Tot això s’explica amb les aportacions directes dels seus protagonistes i les impressions i reflexions de tots aquells que d’una manera o altra van intervenir en el procés de creació i consolidació. Una narració amena i rigorosa que s’acompanya d’anècdotes i de diferent material gràfic que enriqueixen el relat.

Nota de premsa:

TINEThistòria, 10 anys de la primera xarxa d’Internet a l’Estat espanyol és un llibre que recull els testimonis i els fets de totes aquells ciutadans que, d’alguna manera, van fer néixer, créixer i situar TINET en un lloc de privilegi entre les xarxes ciutadanes de Catalunya, l’Estat espanyol, Europa i el món. La iniciativa d’un grup d’amics, majoritàriament vinculats al món universitari tarragoní, amb el projecte Tecla el 1994, va ser la llavor del naixement, la tardor de l’any següent, d’una cara ciutadana que va sorgir per donar accés a Internet i gaudir del correu electrònic i la navegació per Internet en un moment que cap dels operadors comercials oferia aquest servei.

La mostra Univerciutat va ser la presa de contacte amb la ciutadania i que, vist l’interès dels visitants, va empènyer a posar en marxa TINET, que es va fixar en dues xarxes europees (Bolonya i Milà), sorgides setmanes abans a Europa, la qual cosa situa a TINET entre les tres primeres xarxes europees que es van crear i la primera de l’Estat espanyol.

El creixement en els primers anys va ser exponencial. Ara bé, també hi va haver entrebancs i moments delicats. Es van perdre alguns organismes que van apadrinar TINET en un primer moment i es va haver de superar el robatori del servidor.

TINET enceta una nova etapa amb la integració a OASI, l’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació de la Diputació de Tarragona, que elabora un pla estratègic a desenvolupar a mig termini per aconseguir que TINET, un cop ha fet 10 anys, continuï sent una referència clau en el planeta digital.

El llibre, documentat i elaborat per la periodista Cinta S. Bellmunt, ha recollit els testimonis d’aquests 10 anys per acabar redactant, en un llenguatge atractiu, les peripècies, les anècdotes i els fets que han permès que 10 anys després d’entrar a Internet, TINET sigui viu i pugui dir que va ser la primera xarxa ciutadana a Internet de l’Estat espanyol.


Recull de premsa

A més, publicacions a La Malla, Claxon, Diari de Tarragona, Nació Digital, Tarragona Municipal, Públics i PC Actual.