Gitanes i gitanos catalans

Sense perdre les seves arrels, les gitanes i els gitanos catalans projecten el seu futur amb una mirada evolutiva i moderna.

En Sicus Carbonell, músic i líder del grup Sabor de Gràcia, va voltar per tot Catalunya gravant avis i àvies gitanos amb la intenció de saber el passat de la seva cultura. Els gitanos transmeten la seva història de forma oral, de pares a fills. Orientat pel seu avi, Manel Giménez, Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, va anar a localitats tan diverses com Tarragona, Reus, Manresa, Lleida, Tortosa, Girona, Perpinyà, Mataró per entrevistar-hi avis i joves.

De la mà de tots ells descobrirem la cultura, la llengua, els costums i la manera de fer de les gitanes i els gitanos catalans i sabrem de la seva història i de la visió que tenen del futur. D’aquí va sortir el documental Gitanos catalans, de Xavier Gaja i Sicus Carbonell, emès per TV3, i que ara us presentem adaptat en llibre per la periodista Cinta S. Bellmunt.


Ruta literària

Basada en aquest llibre, recorre indrets del barri de Gràcia, a Barcelona, com carrers on van néixer el Moncho i el Pescaïlla, o el lloc on Gato Pérez va descobrir la rumba catalana. Es va concebre entre el rumber fill de Gràcia i líder del grup Sabor de Gràcia i jo mateixa a petició de la comunitat de cultura TRESC, que la va ofertar juntament amb El Periódico de Catalunya.


Audiovisuals

Setmana del Llibre en Català

Acte de presentació
Actuació de Sicus
Actuació de Sicus
Reportatge a “la Xarxa” sobre la Setmana del Llibre en Català (minut 21), que inclou la meva opinió sobre aquesta iniciativa mentre signava exemplars de Gitanes i gitanos catalans.

Recomanació per Sant Jordi de 2020 de l’Ajuntament de Reus

Presentació a La Capona, amb Oriol Grau i Sicus Carbonell (TAC 12)

Entrevista a Lleida TV al minut 13 i 20 s

Taula rodona a Cambrils per celebrar l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya, organitzada per Ràdio Cambrils

“Gitanes empoderades mirant el futur”

En aquest capítol de Dones a la Història de Tarragona, emès per TAC 12 i l’Ajuntament de Tarragona el 2021, també es fa referència al llibre.

Recull de premsa