
Sense perdre les seves arrels, les gitanes i els gitanos catalans projecten el seu futur amb una mirada evolutiva i moderna.
En Sicus Carbonell, músic i líder del grup Sabor de Gràcia, va voltar per tot Catalunya gravant avis i àvies gitanos amb la intenció de saber el passat de la seva cultura. Els gitanos transmeten la seva història de forma oral, de pares a fills. Orientat pel seu avi, Manel Giménez, Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, va anar a localitats tan diverses com Tarragona, Reus, Manresa, Lleida, Tortosa, Girona, Perpinyà, Mataró per entrevistar-hi avis i joves.
De la mà de tots ells descobrirem la cultura, la llengua, els costums i la manera de fer de les gitanes i els gitanos catalans i sabrem de la seva història i de la visió que tenen del futur. D’aquí va sortir el documental Gitanos catalans, de Xavier Gaja i Sicus Carbonell, emès per TV3, i que ara us presentem adaptat en llibre per la periodista Cinta S. Bellmunt.
Per a saber-ne més:
Gitanes i gitanos evolucionats, article al meu blog personal
Presentació del meu nou llibre Gitanes i gitanos catalans, nota de premsa de l’Editorial Gregal
Ruta literària
Basada en aquest llibre, recorre indrets del barri de Gràcia, a Barcelona, com carrers on van néixer el Moncho i el Pescaïlla, o el lloc on Gato Pérez va descobrir la rumba catalana. Es va concebre entre el rumber fill de Gràcia i líder del grup Sabor de Gràcia i jo mateixa a petició de la comunitat de cultura TRESC, que la va ofertar juntament amb El Periódico de Catalunya.