Petjades tarragonines a Catalunya

Vivències de monsenyor Miquel Barbarà i Anglès

En el llibre s’expliquen de primera mà aspectes inèdits sobre com es va negociar el retorn de Tarradellas, el de les despulles del cardenal Vidal i Barraquer o els esforços per evitar l’execució de Heinz Chez, el dia que també es va posar fi a la vida de Salvador Puig Antich.

Es basa en un exercici de memòria personal i col·lectiva, mitjançant la transcripció de les trobades i l’intercanvi de coneixement entre dues personalitats molt polifacètiques i de llarg recorregut vital. Per un costat, el biografiat, monsenyor Miquel Barbarà: vicari general, protonotari apostòlic, professor universitari de Sociologia, canonge de la Catedral de Tarragona, compositor i mestre de música. Per l’altre, la biògrafa, Cinta S. Bellmunt: periodista, autora de diversos llibres, comunicadora, community manager i arqueòloga. En línia amb la filosofia escolàstica, una part ha posat la “matèria primera” i l’altra, la “forma”.

La suma de les entrevistes compon un llibre que, seguint el fil de la vida de monsenyor Barbarà, del seu punt de vista privilegiat a l’Església i del seu servei i contacte amb diversos arquebisbes, recupera documents i relata uns fets —en part inèdits— que ens ajuden a entendre els canvis en les darreres dècades de l’Església catòlica i de la societat tarragonina i catalana, elements que ens poden aportar algunes de les claus del present i del futur com a país. En alguns moments és evident l’important aportació de Tarragona —seu metropolitana eclesial— en esdeveniments com el retorn del president Tarradellas, les despulles del cardenal Vidal i Barraquer, l’intent per evitar l’execució de Heinz Chez, o el cas Añoveros.

Experiència, saviesa, espiritualitat, humor, crítica, moral, reflexió, estima i adhesió a la comunitat i la terra, són valors que transmet aquesta amena i profitosa obra, publicada per Silva Editorial (2014) i que deixarà sens dubte senyals amb pes, camins.


Recull de premsa

El llibre també va tenir el seu ressò a mitjans com Canal Reus TV, TAC 12 o Onda Cero.